W dniach 15 – 16 listopada 2018 r., w ramach projektu „ZSCKR w Sichowie Dużym dostosowuje kształcenie do aktualnych trendów w gospodarce”, realizowanego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Świętokrzyskiego na lata 2014-2020” uczniowie ZSCKR w Sichowie Dużym uczestniczyli w kursie carvingu, czyli pięknej sztuki kulinarnej rzeźbienia w owocach i warzywach. Zajęcia były dla uczniów bezpłatne.
Podczas 16 godzinnego szkolenia uczniowie nauczyli się wykonywać elementy dekoracyjne w owocach i warzywach. Poznali sposoby zabezpieczania i pielęgnacji wykonanych prac. Najwięcej emocji wzbudziły piękne kompozycje przestrzenne z wykonanych rzeźb. Efekty pracy mogli podziwiać nauczyciele, pracownicy oraz rodzice obecni na wywiadówce. Wszyscy z niedowierzaniem i podziwem odkrywali piękno carvingu – prawdziwe dzieła sztuki!