W dniu 9 listopada 2018 roku uczniowie klas I, II i III ZSCKR w Sichowie Dużym uczących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyli w Międzynarodowych Targach HORECA/GASTROFOOD w Krakowie w ramach projektu „ZSCKR w Sichowie Dużym dostosowuje kształcenie do aktualnych trendów w gospodarce” realizowanego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Świętokrzyskiego na lata 2014-2020.
Targi HORECA/GASTROFOOD są odpowiedzią na dynamiczny rozwój branży hotelarskiej oraz gastronomicznej w Polsce. W jednym miejscu i czasie prezentowano kompleksową ofertę wyposażenia hoteli, pensjonatów, restauracji, barów, pizzerii, kawiarni, cukierni i innych punktów gastronomicznych. Od urządzeń gastronomicznych i chłodniczych, poprzez meble, zastawę stołową, tekstylia, oprogramowanie, do żywności i napojów oraz bogatej oferty win.
Jak co roku w listopadzie ponad 350 wystawców z całej Polski i zagranicy prezentuje w Krakowie kompleksowe wyposażenie dla hoteli i lokali gastronomicznych. Ważną częścią ekspozycji targowej jest żywność i napoje oraz największa w Polsce oferta wina z różnych stron świata.
W tym roku pokazana została Ameryka od kuchni. Znani kucharze zainspirowani amerykańskimi oryginalnymi produktami proponowali swoje autorskie dania, które pozwalały spojrzeć na tradycyjną i nowoczesną amerykańską sztukę kulinarną z polskiej perspektywy.
Nowością tej edycji była Strefa Barmana i Baristy BAR B-Q, w której odbywały się warsztaty barmańskie związane z koktajlami na bazie amerykańskiego Bourbonu. Najlepsi krakowscy barmani zaprezentowali techniki przygotowania, łączenia z potrawami oraz opowiadali historię amerykańskiego Bourbonu. Atutem Salonu jest jego kooperacja z Kuchnią Mistrzów – strefą kulinarną Targów, która co roku cieszy się dużym zainteresowaniem Szefów Kuchni.
Bogata oferta wyposażenia i produktów, prezentacja nowości, warsztaty i seminaria odbywające się w ramach Akademii HORECA, niesamowite pokazy i prezentacje kulinarne przygotowane przez ekspertów z branży w ramach Kuchni Mistrzów oraz dedykowane salony tematyczne to zdecydowane atuty Targów HORECA/GASTROFOOD.
Uczestnictwo w Targach dało uczniom z jednej strony pewność, że to, czego uczą się w szkole nie odbiega od realiów pracy w branży gastronomicznej, a z drugiej, że postęp w branży szybko ewaluuje, więc warto odwiedzać tego typu imprezy i poznawać nowości gastronomiczne z kraju i ze świata.