Wyjazd edukacyjny na Targi Gastronomiczne w Krakowie

W dniu 9 listopada 2018 roku uczniowie klas I, II i III ZSCKR w Sichowie Dużym uczących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyli w Międzynarodowych Targach HORECA/GASTROFOOD w Krakowie w ramach projektu „ZSCKR w Sichowie Dużym dostosowuje kształcenie do aktualnych trendów w gospodarce” realizowanego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Świętokrzyskiego na lata 2014-2020. 

Targi HORECA/GASTROFOOD są odpowiedzią na dynamiczny rozwój branży hotelarskiej oraz gastronomicznej w Polsce. W jednym miejscu i czasie prezentowano kompleksową ofertę wyposażenia hoteli, pensjonatów, restauracji, barów, pizzerii, kawiarni, cukierni i innych punktów gastronomicznych. Od urządzeń gastronomicznych i chłodniczych, poprzez meble, zastawę stołową, tekstylia, oprogramowanie, do żywności i napojów oraz bogatej oferty win.

Jak co roku w listopadzie ponad 350 wystawców z całej Polski i zagranicy prezentuje w Krakowie kompleksowe wyposażenie dla hoteli i lokali gastronomicznych. Ważną częścią ekspozycji targowej jest żywność i napoje oraz największa w Polsce oferta wina z różnych stron świata.

W tym roku pokazana została Ameryka od kuchni. Znani kucharze zainspirowani amerykańskimi oryginalnymi produktami proponowali swoje autorskie dania, które pozwalały spojrzeć na tradycyjną i nowoczesną amerykańską sztukę kulinarną z polskiej perspektywy.

Nowością tej edycji była Strefa Barmana i Baristy BAR B-Q, w której odbywały się warsztaty barmańskie związane z koktajlami na bazie amerykańskiego Bourbonu. Najlepsi krakowscy barmani zaprezentowali techniki przygotowania, łączenia z potrawami oraz opowiadali historię amerykańskiego Bourbonu. Atutem Salonu jest jego kooperacja z Kuchnią Mistrzów – strefą kulinarną Targów, która co roku cieszy się dużym zainteresowaniem Szefów Kuchni.

Bogata oferta wyposażenia i produktów, prezentacja nowości, warsztaty i seminaria odbywające się w ramach Akademii HORECA, niesamowite pokazy i prezentacje kulinarne przygotowane przez ekspertów z branży w ramach Kuchni Mistrzów oraz dedykowane salony tematyczne to zdecydowane atuty Targów HORECA/GASTROFOOD.

Uczestnictwo w Targach dało uczniom z jednej strony pewność, że to, czego uczą się w szkole nie odbiega od realiów pracy w branży gastronomicznej, a z drugiej, że postęp w branży szybko ewaluuje, więc warto odwiedzać tego typu imprezy i poznawać nowości gastronomiczne z kraju i ze świata.

Gastrofood

Gastrofood

Gastrofood

Logo sm
Location icon
pl. Ks. J. Poniatowskiego 2 27-600 Sandomierz
Contact icon
fundacja@opiwpr.org.pl 15 833 34 00, 501 837 619
Strona używa plików cookies w celu poprawnego korzystania z serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza wyrażenie zgody. Dowiedz się więcej o tym, jak używamy plików cookies z Polityką prywatności.
Akceptuję i przechodzę do serwisu