Za nami zrealizowana część działań w projekcie.
W czerwcu zakończyliśmy proces konsultacyjny związany z inwestycjami pilotaży w ramach sektorów: przetwórstwa owoców i sektor winiarski. Wspólnie z naszymi partnerami z Mołdawii, sadownikami i winiarzami dokonaliśmy analizy on-going pilotaży inwestycyjnych i dokonaliśmy wyboru maszyn, niezbędnych do poprawy produkcji i przetwórstwa u naszych partnerów. Ponadto odbyły się sesje szkoleniowe z zakresu produkcji żywności:
- Promocja krótkich łańcuchów dostaw i sprzedaży bezpośredniej,
- Zagadnienia prawne dot. produkcji ekologicznej i dopuszczalnych produktów środków ochrony roślin w rolnictwie ekologicznym, dostosowanych do zmian klimatu. Szkolenia przeprowadziła Joanna Boduch-Paw
Drugi komponent sesji szkoleniowych stanowiły warsztaty z pozyskiwania środków i praktycznego przygotowanie stowarzyszeń partnerskich do pozyskiwania środków na infrastrukturę i innowacje w programach unijnych i innych ofertach grantowych dostępnych dla organizacji mołdawskich.
Przed nami kolejne sesje szkoleniowe przeprowadzone w formule on-line i zakup maszyn dla naszych partnerów.
W dniach 19 do 23 czerwca 2023r. gościliśmy w Polsce grupę dwunastu sadowników i winiarzy z Mołdawii.
Podczas wizyty uczestnicy zapoznali się z działaniem Inkubatora Przetwórczego, wzięli udział w warsztatach winiarskich i serowarskich, odwiedzili przetwórnie jabłek w regionie ziemi sandomierskiej. Ponadto w trakcie wizyty uczestnicy wymienili się dobrymi praktykami z przedstawicielami polskich winiarzy i sadowników. Nawiązali również kontakt z przedstawicielami giełdy sandomierskiej, co w przyszłości może zaowocować sprzedażą mołdawskich produktów w Polsce i polskich produktów w Mołdawii. Uczestnicy z zainteresowaniem śledzili nowości technologiczne w zakresie produkcji, magazynowania i przetwórstwa owoców i warzyw oraz uprawy winorośli. W trakcie wizyty pokazaliśmy im zasady funkcjonowania Inkubatora Przetwórczego jako miejsca przetwórstwa i edukacji. Opowiedzieliśmy im o zasadach jego udostępniania oraz o możliwościach współpracy pomiędzy rolnikami i Ośrodkiem jako instytucji wspierającej rolników w produkcji i sprzedaży produktów w ramach RHD. Próbowaliśmy im przekazać idę współpracy na z różnymi instytucjami i osobami (samorząd, organizacja, prywatne firmy, osoba fizyczna-rolnik) jako model współpracy lokalnej dla rozwoju regionu.