Farmers 4 Climate: Innowacje na rzecz Adaptacji do Zmian Klimatu w Sadownictwie i Winiarstwie w Mołdawii

Czerwiec 2023.

Za nami zrealizowana część działań w projekcie.

W czerwcu zakończyliśmy proces konsultacyjny związany z inwestycjami pilotaży w ramach sektorów: przetwórstwa owoców i sektor winiarski. Wspólnie z naszymi partnerami z Mołdawii, sadownikami i winiarzami dokonaliśmy analizy on-going pilotaży inwestycyjnych i dokonaliśmy wyboru maszyn, niezbędnych do poprawy produkcji i przetwórstwa u naszych partnerów. Ponadto odbyły się sesje szkoleniowe  z zakresu produkcji żywności:

  1.  Promocja krótkich łańcuchów dostaw i sprzedaży bezpośredniej,
  2. Zagadnienia prawne dot. produkcji ekologicznej i dopuszczalnych produktów środków ochrony roślin w rolnictwie ekologicznym, dostosowanych do zmian klimatu. Szkolenia przeprowadziła Joanna Boduch-Paw

Drugi komponent sesji szkoleniowych stanowiły warsztaty z pozyskiwania środków i praktycznego przygotowanie stowarzyszeń partnerskich do pozyskiwania środków na infrastrukturę i innowacje w programach unijnych i innych ofertach grantowych dostępnych dla organizacji mołdawskich.

Przed nami kolejne sesje szkoleniowe przeprowadzone w formule on-line i zakup maszyn dla naszych partnerów.

W dniach 19 do 23 czerwca 2023r. gościliśmy w Polsce grupę dwunastu sadowników i winiarzy z Mołdawii.

Podczas wizyty  uczestnicy zapoznali się z działaniem Inkubatora Przetwórczego, wzięli udział w warsztatach winiarskich i serowarskich, odwiedzili przetwórnie jabłek w regionie ziemi sandomierskiej. Ponadto w trakcie wizyty uczestnicy wymienili się dobrymi praktykami z przedstawicielami polskich winiarzy i sadowników. Nawiązali również kontakt z przedstawicielami giełdy sandomierskiej, co w przyszłości może zaowocować sprzedażą mołdawskich produktów w Polsce i polskich produktów w Mołdawii. Uczestnicy z zainteresowaniem śledzili nowości technologiczne w zakresie produkcji, magazynowania i przetwórstwa owoców i warzyw oraz uprawy winorośli. W trakcie wizyty pokazaliśmy im zasady funkcjonowania Inkubatora Przetwórczego jako miejsca przetwórstwa i edukacji. Opowiedzieliśmy im o zasadach jego udostępniania oraz o możliwościach współpracy pomiędzy rolnikami i Ośrodkiem jako instytucji wspierającej rolników w produkcji i sprzedaży produktów w ramach RHD. Próbowaliśmy im przekazać idę współpracy na z różnymi instytucjami i osobami (samorząd, organizacja, prywatne firmy, osoba fizyczna-rolnik) jako model współpracy lokalnej dla rozwoju regionu.

Logo sm
Location icon
pl. Ks. J. Poniatowskiego 2 27-600 Sandomierz
Contact icon
fundacja@opiwpr.org.pl 15 833 34 00, 501 837 619
Strona używa plików cookies w celu poprawnego korzystania z serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza wyrażenie zgody. Dowiedz się więcej o tym, jak używamy plików cookies z Polityką prywatności.
Akceptuję i przechodzę do serwisu