BIKEANDWINE.MD: TURYSTYKA KULINARNO-WINIARSKA W MOŁDAWII: W DOBIE COVID19
Projekt: BIKEANDWINE.MD: TURYSTYKA KULINARNO-WINIARSKA W MOŁDAWII: W DOBIE COVID19.
Projekt współfinansowany z budżetu państwa w ramach polskiej współpracy rozwojowej Ministerstwa Spraw Zagranicznych RP
Ośrodek Promowania i Wspierania Przedsiębiorczości w dniu 22 września 2021r. podpisał umowę z Ministerstwem Spraw Zagranicznych w ramach konkursu Polskiej Pomocy Rozwojowej.
Okres realizacji zadania: 01.07.2021 do 31.12.2021
Całkowita wartość zadania: 351 000 zł. Zadanie finansowane w całości z budżetu państwa w ramach polskiej współpracy rozwojowej Ministerstwa Spraw Zagranicznych RP.
Projekt polega na utworzeniu zintegrowanego, sieciowego produktu turystycznego w Mołdawii, poprzez seminaria, poprowadzenie i oznakowanie wizualne nowych tras rowerowych, doposażenie stanowisk eventowych, doposażenie nowych punktów oraz działania promocyjne.
Partnerami projektu po stronie mołdawskiej są:
Fondul de Dezvoltare „Purcari”
Fundusz Rozwoju Lokalnego „Purcari Communities
Purcari Communities
EM Stefan Voda
Projekt realizowany jest poprzez następujące działania:
1. Kick-off meeting. Spotkanie w Mołdawii: wypracowanie zintegrowanego, sieciowego produktu turystycznego Miejsce: Polska & Mołdawia, on-line.
Grupy docelowe: organizacje społeczne Okresy realizacji: 2021-07-01 - 2021-12-31
2. Program seminaryjny dla współtwórców tras kulinarno-winiarskich: 3 cykle seminariów tematycznych. Miejsce: Polska & Mołdawia: on-line.
Grupy docelowe: społeczność lokalna, organizacje społeczne, przedsiębiorcy .
Okresy realizacji: 2021-09-04 - 2021-09-05 2. 2021-10-12 - 2021-10-14 3. 2021-11-30 - 2021-12-02
3. Rozbudowa produktu turystycznego: Poprowadzenie i oznakowanie wizualne 3 nowych tras rowerowych w terenie. Otwarcie 3 nowych punktów wypożyczania rowerów. Program indywidualnych konsultacji Miejsce: Causeni, Stefan Voda, Mołdawia oraz on-line.
Grupy docelowe: społeczność lokalna, przedsiębiorcy.
Okresy realizacji: 2021-07-05 - 2021-11-30
4. Turystyka kulinarna. Degustacje outdoor i bezpieczne pakowanie produktów: dostosowanie do warunków COVID: 8 punktów w tym 6 nowych Miejsce: Causeni-Stefan Voda, Moldova oraz on-line. Grupy docelowe: przedsiębiorcy.
Okresy realizacji: 2021-07-15 - 2021-12-31.
5. Turystyka soft adventure. Doposażenie nowych punktów Miejsce: Stefan Voda, Cioburciu, Mołdawia.
Grupy docelowe: organizacje społeczne, przedsiębiorcy.
Okresy realizacji: 2021-07-05 - 2021-10-31.
6. Promocja produktów online: warsztaty produktowe i promocja polskich dobrych praktyk Miejsce: Polska/Mołdawia/UE: on-line.
Grupy docelowe: administracja publiczna, społeczność lokalna, przedsiębiorcy.
Okresy realizacji: 1. 2021-09-23 - 2021-09-23
7. Ewaluacja projektu. Sesja follow-up, raport ewaluacyjny i zalecenie dla wdrażających. Konferencja - otwarcie trasy kulinarnej Miejsce: Polska/Mołdawia: on-line Działanie nr 7 5/23 Współrzędne (opcjonalnie).
Grupy docelowe: społeczność lokalna, przedsiębiorcy.
Okresy realizacji: 2021-11-01 - 2021-12-31
W związku z późniejszym terminem ogłoszenia wyników konkursu i podpisania umowy część działań realizowana jest w późniejszych terminach.
Od 3 do 6 września 2021r. Koordynator wraz z ekspertami z Polski zorganizowali spotkania w Mołdawii w ramach zadania 1 i 2 w celu omówienia szczegółów działań. Dostarczony został również pierwszy sprzęt zaplanowany do przekazania partnerom z Mołdawii.
Partnerzy projektu:
MIscarea Ecologista din Stefan Voda / Ecological Movement Stefan Voda