W dniach 12, 13, 17 i 19 grudnia specjaliści z OPiWPR mieli okazję testować nowy program edukacyjny, wypracowany w ramach projektu „Wymiana doświadczeń podnoszących wiedzę w zakresie promocji i dystrybucji produktów lokalnych”.
Ideą projektu była wymiana informacji i doświadczeń, transfer, zaadaptowanie i wdrożenie wypracowanych nowych rozwiązań edukacyjnych od partnera francuskiego - Campus La Salle Saint Christophe. Dotyczyło to głównie wiedzy z zakresu tworzenia, promocji, dystrybucji lokalnych produktów i współpracy w tym zakresie szkół rolniczych i innych instytucji oraz unowocześnienia systemu edukacji i poszerzenia o te aspekty programu edukacyjnego szkoły rolniczej i programów edukacyjnych realizowanych przez inne instytucje, jak np. OPiWPR.
Aktualnie obowiązujące programy edukacyjne w szkołach nie obejmują tych zagadnień. Zachodzące zmiany i pojawiające się wyzwania związane chociażby z możliwością przetwarzania płodów rolnych w gospodarstwach i możliwością ich sprzedaży w ramach tzw. rolniczego handlu detalicznego wymagają określonej wiedzy. Standardowe programy edukacyjne nie są dostosowane do pojawiających się wyzwań, nie nadążają i nie odpowiadają w pełni na pojawiające się potrzeby. Niezbędne jest więc wprowadzenie i modyfikacja tych programów o nowe innowacyjne elementy związane z nauką zawodu. Dzięki współpracy z doświadczonym pod tym względem partnerem z Francji, wymianie informacji i doświadczeń, w ramach projektu grantowego miał miejsce transfer, adaptacja i wdrożenie wypracowanych nowych rozwiązań edukacyjnych.
12, 13 oraz 17 grudnia specjaliści z OPiWPR gościli kolejno w ZSCKR w Sandomierzu/Mokoszynie, ZSCKR w Sichowie Dużym oraz ZSCKR w Chrobrzy, gdzie miały miejsce szkolenia dla uczniów tych szkół. Było to niezwykle przydatne w aspekcie edukacji dotyczącej przetwórstwa na poziomie gospodarstw, tworzenia lokalnych produktów i ich promocji i dystrybucji.
19 grudnia odbyło się natomiast szkolenie dla użytkowników Inkubatora przetwórczego w Dwikozach, z uwagi na możliwości jakie daje tzw. Rolniczy Handel Detaliczny /RHD/.
Po przeprowadzeniu szkoleń testujących program edukacyjny w ZSCKR oraz Inkubator prowadzony przez OPiWPR i zebraniu sugestii oraz uwag, programy zostaną skorygowane i powstanie ostateczna wersja tych programów. Po zaakceptowaniu i zatwierdzeniu ich przez dyrekcję ZSCKR w Sichowie Dużym oraz zarząd OPiWPR w Sandomierzu, będą stosowane w procesie edukacyjnym młodzieży szkolnej i osób dorosłych.
Projekt ten, poprzez umożliwienie młodzieży oraz użytkownikom Inkubatora nabycia ponadstandardowej wiedzy zaczerpniętej ze współpracy ponadnarodowej, wzbogacił ich wiedzę o nowe obszary istotne dla poziomu aktywności gospodarczej. Wskazał na możliwości pozyskania dodatkowych źródeł dochodu w gospodarstwie i zachęcał do współpracy z innymi partnerami (rolnikami, instytucjami, organizacjami).