„Wymiana doświadczeń podnoszących wiedzę w zakresie promocji i dystrybucji produktów lokalnych” - zakończony

Wizyta edukacyjna grupy /partnera francuskiego/ w Polsce

Od niedzieli gościmy delegację z regionu Oksytania we Francji. Wizyta zorganizowana jest w ramach projektu „Wymiana doświadczeń podnoszących wiedzę w zakresie promocji i dystrybucji produktów lokalnych”.

W skład delegacji francuskiej weszli: nauczyciele Campus La Salle Saint Christophe, rolnicy oraz przedstawiciel jst.

Wizyta rozpoczęła się od spotkania z Prezesem i pracownikami Fundacji OPiWPR, podczas którego Pan Prezes Grzegorz Orawiec przeprowadził prezentację działalności Fundacji /statutową i gospodarczą/, ze szczególnym uwzględnieniem projektów stymulujących lokalny rozwój, promujących lokalne zasoby i produkty oraz partnerską współpracę.

Następnie grupa udała się do gospodarstw sadowniczych – najpierw do miejscowości Wygoda, gdzie pan Marcin Kaca prowadzi gospodarstwo nastawione na uprawię jabłoni, czereśni oraz śliw. Pan Marcin na co dzień jest również nauczycielem przedmiotów ogrodniczych w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Sandomierzu – Mokoszynie.

Później grupa zawitała do miejscowości Pawłów, do Gospodarstwa Ogrodniczego "Szymanówka", gdzie tradycje sadownicze w rodzinie państwa Borkowskich sięgają okresu międzywojennego. Oprócz różnych odmian jabłek sandomierskich, uprawiane są tu również morele, grusze oraz leszczyny. Właściciele „Szymanówki” z pełną świadomością uczestniczą w różnych działaniach ukierunkowanych na promocję żywności regionalnej.

Następnego dnia grupa miała okazję odwiedzić Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach / Oddział w Sandomierzu "Centrum Ogrodnicze", gdzie pan  Dyrektor Piotr Lipiński wraz z panią Kierownik Elżbietą Krempa przestawili główne zadania ŚODR, m.in. udzielanie pomocy rolnikom w uzyskaniu dostępu do środków z funduszy strukturalnych, prowadzenie doradztwa ekonomiczno-organizacyjnego oraz technologicznego, popularyzowanie ekologicznych metod produkcji rolniczej oraz zasad ochrony środowiska naturalnego.

W następnej kolejności odbyło się spotkanie w ZSCKR w Sandomierzu-Mokoszynie, gdzie pani dyrektor Alicja Szatan zapoznała uczestników ze strukturą i zasadami funkcjonowania szkoły, podczas którego uczestnicy dyskutowali o różnicach między szkołami w Polsce i Francji. Goście zainteresowani byli również praktyczną nauką zawodu, więc w programie wizyty znalazł się czas na zapoznanie się z obiektami na terenie gospodarstwa szkolnego: warsztatami mechanizacji rolnictwa i agrotroniki, szklarnią i pracownią do nauki przedmiotów zawodowych.

Wkrótce potem grupa udała się Winnicy Sandomierskiej, należącej do Marcelego Małkiewicza, gdzie grupa miała okazję zapoznać się z procesem produkcji wina i zobaczyć sposób, w jaki leżakuje gotowe do konsumpcji wino. Opowieść właściciela przybliżyła strukturę lokalnej uprawy, odmiany winorośli oraz wyzwania, jakie związane są z tą pracą.

Później grupa udała się z wizytą do Inkubatora przetwórczego w Dwikozach i zapoznała się z genezą i ideą utworzenia Inkubatora przetwórczego, opartego na partnerskiej współpracy z samorządem lokalnym i zasadami funkcjonowania oraz wymogami i standardami określonymi przepisami dla tego typu obiektów. Grupa poznała formy korzystania z Inkubatora przez potencjalnych użytkowników oraz zasady promocji usług i wyrobów. Następnie odbyło się zwiedzanie obiektu Inkubatora i zapoznanie z jego wyposażeniem, natomiast później grupa uczestniczyła w zajęciach warsztatowych, podczas których wzięli udział w pełnym procesie produkcji dżemu jabłkowego. Na zakończenie procesu każdy uczestnik otrzymał produkt, który powstał przy jego udziale i zaangażowaniu.

Ostatnim punktem dnia była wizyta w Świętokrzyskim Ogrodzie Inspiracji u Przybyszów, prowadzonym przez Annę i Jacka Przybysz. Goście z Francji mieli okazję poznać sposoby i formy promocji zdrowego stylu życia i regionalnych produktów spożywczych w zdecydowanie odmienny od standardowego sposób - poprzez warsztaty promujące zdrowy styl odżywiania oparty na bazie lokalnych produktów roślinnych, pozaszkolną edukację artystyczną, czy warsztaty artystyczne i rozwojowe.

Kolejny dzień rozpoczęła wizyta w Dygulcu – u producenta Sera Sandomierskiego u Dziedzica. Właściciel, Pan Mariusz Małkiewicz prowadzi tam produkcję rzemieślniczą, produkując sery podpuszczkowe - krowie z różnymi dodatkami, m.in. z kozieradką, kminkiem, czarnuszką, zaopatrując się w mleko od lokalnych rolników. Grupa miała możliwość zwiedzenia zakładu, dojrzewalni serów, jednocześnie poznając historię powstania manufaktury.

Następnie grupa udała się z wizytą do Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Opatowie, która jest producentem tradycyjnych, ręcznie wyrabianych cukierków – Krówek z Opatowa. Cukierki powstają w Opatowie od ponad 30 lat według tej samej, oryginalnej receptury i niezmienioną metodą. Grupa uczestniczyła w warsztatach, składających się z obserwacji produkcji Krówki, prezentacji krojenia cukierków oraz nauki pakowania (zawijania) cukierków, jednocześnie poznając historię Krówki Opatowskiej. Na koniec każdy uczestnik zabrał ze sobą własnoręcznie zawinięte Krówki.

Po opuszczeniu Opatowa grupa udała się w podróż do Sichowa Dużego, gdzie do piątku będzie kontynuować program merytoryczny wizyty.

Każde spotkanie było okazją do dyskusji i wzajemnego dzielenia się doświadczeniami dotyczącymi promocji i dystrybucji lokalnych produktów.

12346

Logo sm
Location icon
pl. Ks. J. Poniatowskiego 2 27-600 Sandomierz
Contact icon
fundacja@opiwpr.org.pl 15 833 34 00, 501 837 619
Strona używa plików cookies w celu poprawnego korzystania z serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza wyrażenie zgody. Dowiedz się więcej o tym, jak używamy plików cookies z Polityką prywatności.
Akceptuję i przechodzę do serwisu