„Wymiana doświadczeń podnoszących wiedzę w zakresie promocji i dystrybucji produktów lokalnych” - zakończony

Wizyta edukacyjna nauczycieli i specjalistów z Polski u partnera francuskiego

W dniach 14-18 października 2019 roku odbył się wyjazd edukacyjny do Francji grupy złożonej z 5 nauczycieli zawodu ZSCKR w Sichowie Dużym oraz 3 specjalistów OPiWPR w Sandomierzu. Przedsięwzięcie było realizowane w ramach projektu „Wymiana doświadczeń podnoszących wiedzę w zakresie promocji i dystrybucji produktów lokalnych”.

Głównym celem wyjazdu edukacyjnego w region Oksytanii było podniesienie poziomu wiedzy i wymiana doświadczeń nauczycieli ZSCKR w Sichowie Dużym i pracowników Fundacji OPiWPR w Sandomierzu przy wykorzystaniu francuskich przykładów, dzięki współpracy z Campus La Salle Saint Christophe w Masseube.

Podczas pierwszego dnia wizyty odbyło się spotkanie z nauczycielami Campus La Salle Saint Christophe, którzy przedstawili strukturę oraz system nauki szkoły, projekty dla młodzieży realizowane w szkole, a następnie grupa z Polski miała okazję obserwować zajęcia praktyczne z kształcenia rolniczego. Później grupa udała się na spotkanie w merostwie Masseube, na obszarze którego położona jest szkoła. W spotkaniu uczestniczyli również przedstawiciele szkoły z Nepalu, współpracujący z Campus La Salle Saint Christophe. Mer opowiedział o funkcjonowaniu i historii miasta i współpracy ze szkołą i działaniach na rzecz rozwoju lokalnego. W tym samym mieście odbyło się również spotkanie w kooperatywie Vivadour, zrzeszającej 5000 rolników, która za cel stawia obronę ich interesów, budowę konkurencyjnego rolnictwa i aktywny rozwój. Organizacja wspiera producentów rolnych, oferując wsparcie oraz usługi logistyczne, finansowe i doradcze, w celu realizacji wspólnego i konkurencyjnego projektu w obliczu realiów gospodarczych, środowiskowych i politycznych. Po powrocie na teren Campus La Salle Saint Christophe uczestnikom przedstawiono partnerstwo pomiędzy szkołą, a gospodarstwem rolnym, znajdującym się w posiadaniu szkoły. W spotkaniu uczestniczył rolnik – były absolwent tej szkoły.

Drugiego dnia wizyty grupa spotkała się z przedstawicielami Izby Rolniczej, gdzie przedstawiono strukturę Ferme Gersoise – produkcję i sprzedaż produktów rolnych, partnerstwa kolektywne oraz możliwości dla rolników na osiedlanie się. Przedstawiono również główne zadania Izby Rolniczej, m.in. aktywne zapobieganie odpływowi rolników ze wsi oraz jednoczenie rolników pod wspólną marką „pochodzi z farmy”. Uczestnicy mieli również okazję zapytać o szczegóły związane z finansowaniem rolnictwa we Francji, tym samym mogli poznać różnice i podobieństwa między rolnictwem w obydwu krajach.

Kolejnego dnia odwiedziliśmy rodzinne gospodarstwo w Castelnaau Barbarens, zajmujące się produkcją foie gras – pasztetu produkowanego ze otłuszczonych wątróbek kaczych i gęsich. Gospodarstwo to prowadzi hodowlę ekologiczną kaczek, które później wykorzystywane są do produkcji foie gras. Oprócz produkcji foie gras, gospodarstwo to oferuje również noclegi w prowadzonej agroturystyce. Po powrocie do Masseube przyszedł czas na obserwację zajęć praktycznych z przygotowywania potraw w restauracji praktykanckiej szkoły. Dzięki „Young Talent Restaurant” uczniowie zyskują autonomię i praktykę, a ich praca jest nadzorowana przez profesorów i specjalistów. Po zakończeniu zajęć praktycznych z przygotowywania potraw, cała grupa miała okazję posmakować przygotowanych dań podczas profesjonalnego pokazu obsługi konsumenta, przygotowanego przez uczniów Campus La Salle Saint Christophe.

W czwartek podczas wizyty w Gramont mieliśmy okazję zwiedzić Muzeum Wina i ekspozycje przedstawiające historię winiarstwa oraz zagadnienia związane z kulturą winiarską oraz odkryć imponującą kolekcję starych narzędzi. Następnie grupa odwiedziła Muzeum Miodu, gdzie znajduje się bogata kolekcja uli oraz różnorodny zbiór przedmiotów o tematyce pszczelarskiej.

Ostatniego dnia mieliśmy okazję odwiedzić lokalny targ, zobaczyć oraz skosztować produkty lokalne. Grupa miała okazję wymienić się spostrzeżeniami na temat produkcji, dystrybucji produktów lokalnych oraz względów jakościowych produktów. Następnie w Cassaigne zwiedziliśmy piwnicę win i zbrojownię zamku, by w dalszej kolejności wraz z właścicielem udać się na zwiedzanie winnicy, należącej do kooperatywy winiarskiej Plaimont Producteurs. Później w Condom udaliśmy się na zwiedzanie zakładu przetwórczego kooperatywy, jak również nowoczesnych maszyn rolniczych.

W trakcie trwania wizyty uczestnicy mieli okazję poznać przykłady innowacyjnych przedsięwzięć z zakresu tworzenia, dystrybucji i promocji produktów lokalnych pochodzących z działalności rolniczej, ale także wpływu tych przedsięwzięć na jakość życia mieszkańców obszarów wiejskich poprzez ukierunkowanie produkcji, kreowanie nowych produktów i usług oraz poznanie doświadczeń w zakresie współpracy partnerskiej wielu podmiotów. Dodatkowo uczestnicy wyjazdu mogli podziwiać nowatorskie rozwiązania, nowości produktowe i technologiczne, a także zapoznać się z usługami dla rolnictwa.

Logo sm
Location icon
pl. Ks. J. Poniatowskiego 2 27-600 Sandomierz
Contact icon
fundacja@opiwpr.org.pl 15 833 34 00, 501 837 619
Strona używa plików cookies w celu poprawnego korzystania z serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza wyrażenie zgody. Dowiedz się więcej o tym, jak używamy plików cookies z Polityką prywatności.
Akceptuję i przechodzę do serwisu