Imigranci: wspieramy, obalamy mity!

MOBILNOŚĆ 2, BRAGA 20-24 WRZEŚNIA 2021 rok

Szkolenie ,,Inicjatywność i przedsiębiorczość emigrantów”,

Braga 20-24 WRZEŚNIA 2021 rok

We wrześniu 2021 r. pracownicy Ośrodka uczestniczyli w drugim, zaplanowanym w ramach projektu szkoleniu ,,Inicjatywność i przedsiębiorczość”.

Program szkolenia:

Dzień 1: Sprawdzone narzędzia badania kompetencji przedsiębiorczych wśród cudzoziemców w celu identyfikowania dostępnych możliwości działalności osobistej, zawodowej lub gospodarczej -   ·Inteligencja versus kreatywność; nowoczesne poglądy na temat przedsiębiorczości; ·zjawiska emergentne w systemach złożonych – czy można je przewidzieć ·koncepcja Kuhna – przyczyny i przebieg rewolucji w myśleniu w obrębie rozwoju osobistego; ·schematy zakodowane w mózgu – czy można je wykorzystać w procesie zawodowym; ·koncepcja przewidywania i przyczyny błędów w zakresie własnej działalności gospodarczej; ·higiena pracy umysłu – JA kontra MÓJ POMYSŁ NA BIZNES; ·dieta dla mózgu – co jeść, aby mózg efektywnie pracował.

Dzień 2: Techniki pobudzania inicjatywności i przedsiębiorczości wśród cudzoziemców – sprawdzone i najbardziej efektywne metody - ·Gra o sumie zerowej a podejście Win / Win; ·Model harvardzki relacji międzyludzkich - [i]stymulator, czy hamulec?; ·Co to jest reakcja twórcza – co zabija myślenie kreatywne, a co je stymuluje; ·Wielorakie inteligencje i ich rola w myśleniu kreatywnym i budowaniu inicjatywy biznesowej; ·Diagnoza i trening asertywności biznesowo-przedsiębiorczej; ·Różne środowiska kulturowe – bariery i mosty – jak budować relacje biznesowe.

 Dzień 3: Warsztaty kreatywności – poznanie metod twórczego myślenia, motywacji twórczej, generowania pomysłów, analizy własnych barier w kreatywności, radzenia sobie z ograniczeniami i schematami czy metod wspierających innowacyjność i rozwiązywanie problemów - ·Stres jako zjawisko pozytywnie motywujące (kształtowanie postaw); ·Jak nauczyć radzenia sobie ze stresem?; ·Razem można więcej – kreowanie warunków do pracy zespołowej; ·Bycie liderem w biznesie to nie to samo co bycie szefem; ·Karuzela pomysłów – Brainstorming; ·Emocje w biznesie i jak je wykorzystać dla wspólnego dobra; ·Gotowość do wspólnego rozwiązywania problemów.   

Dzień 4: Odkrywanie talentów, predyspozycji i motywowanie klientów, w tym cudzoziemców -   ·kiedy sytuacja win-win jest korzystna dla obu stron?; ·Zasady podejścia do sytuacji win/win, gdy sytuacja win/win wydaje się niemożliwa; ·odpowiednie podejście LIDERA sposobem na motywację KLIENTA; ·Inkubatory Przedsiębiorczości – kopalnią pomysłów.   

Dzień 5: Przekazanie elementarnej wiedzy z zakresu neurodydaktyki (zapewnienie optymalnych warunków pracy mózgu słuchacza) - ·Jak pracuje mózg? Jak tworzyć środowisko pracy umysłowej? Wskazówki dotyczące tworzenia optymalnych warunków pracy; ·Najnowocześniejsze metody wspomagające rozwój personalny i merytoryczny; ·Otwarta dyskusja w celu wyjaśnienia wątpliwości, odpowiedzi na pytania i pomocy uczestnikom; ·Ocena kursu – opinie uczestników; ·Omówienie wyników monitorowania procesu, końcowa dyskusja i wnioski.  

Wszyscy jesteśmy zgodni, że udział w projekcie Erasmus+ przyczynił się także do nowego spojrzenia na ludzi, sytuacje i zdarzenia. Wśród pozytywnych doświadczeń warto wspomnieć o klimacie zaufania i akceptacji wśród wszystkich uczestników mobilności. Bardzo ważny jest też aspekt kulturowo- poznawczy oraz nawiązanie i umocnienie współpracy międzynarodowej dla Ośrodka.

Jesteśmy pewni, że nabyte w ciągu tych 5 dni: wiedza, umiejętności i kompetencje pozytywnie wpłyną na naszą pracę z cudzoziemcami.  

Logo sm
Location icon
pl. Ks. J. Poniatowskiego 2 27-600 Sandomierz
Contact icon
fundacja@opiwpr.org.pl 15 833 34 00, 501 837 619
Strona używa plików cookies w celu poprawnego korzystania z serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza wyrażenie zgody. Dowiedz się więcej o tym, jak używamy plików cookies z Polityką prywatności.
Akceptuję i przechodzę do serwisu